1. Главная /
  2. Здоровье /
  3. ЗАПРЕЩЕННЫЕ ВЕЩЕСТВА. Правда о пищевой химии и сахарозаменителях. Часть 1

ЗАПРЕЩЕННЫЕ ВЕЩЕСТВА. Правда о пищевой химии и сахарозаменителях. Часть 1

Здоровье | 3 июля 2017
  • Химия под запретом. Что еще попадет под запрет?
  • Сколько в кока-коле на самом деле сахара?
  • Альтернативны сахару. Пищевая химия.
  • Сахарозаменители и подсластители. Как они работают?
  • Хемофобия. Серьезная проблема 21 века. Почему мы боимся химии?
  • Натуральные продукты и синтетическая химия. В чем разница и что вреднее?
  • Пищевые добавки и «Е-шки». Е добавки E250 нитрит натрия, глутамат натрия, ГМО, фосфаты, ароматизаторы. Бояться?
  • Почему сахар сладкий и как обмануть мозг?
  • Язык, вкусовосприятие. Почему вкусы запоминаются на всю жизнь?
  • Сколько вкусов на самом деле? Восприятие сладкого. Молекулярные механизмы вкусоощущения. Вкус умами, вкус жира.
  • Как влияет питание матери на ребенка? Алкоголь и питание.
  • Как сахарозаменители и подсластители работают?

Ссылки:

  1. Ведущая канала Sci-One, Вероника Рис
  2. Выражаю КОЛОССАЛЬНУЮ благодарность Сергею Белкову за вдохновение. Часть его материалов легла в основу ролика.
  3. Дмитрий Пикуль (Znatok-Ne)
  4. Голос в мультике - голос Александра Качкина, известного своими озвучками.
  5. Монтаж и постобработка – Сергей. Монтаж, 3D, эффекты.

Источники:

  1. Answering food and nutrition questions with systematic reviews since 2004.
  2. Сенсорная функция полости рта, ее особенности. Понятие о ротовом или оральном
    анализаторе (И.П.Павлов)
  3. Анатомия вкуса
  4. Исследование: ощущение вкуса формируется в мозге, а не на языке
  5. Impact of meat and Lower Palaeolithic food processing techniques on chewing in humans
  6. Taste and smell in disease (second of two parts).
  7. Nelson G, Hoon MA, Chandrashekar J, et al. Mammalian sweet taste receptors. Cell 2001; 106:381–390. 18 Eny KM, Wolever TM, Corey PN, El-Sohemy A. Genetic variation in TAS1R2 (Ile191Val) is associated with consumption of sugars in overweight and obese individuals in 2 distinct populations. Am J Clin Nutr 2010; 92: 1501–1510.
  8. Innate and learned preferences for sweet taste during childhood.
  9. Taste in acceptance of sugars by human infants. Desor, J. A.; Maller, Owen; Turner, Robert E. Journal of Comparative and Physiological Psychology, Vol 84(3), Sep 1973, 496-501. http://dx.doi.org/10.1037/h0034906
  10. Offered 96 male and 96 female 23-84 hr old infants water and a solution of glucose, fructose, lactose, or sucrose for 3-min periods. Volumes ingested were measured. Ss discriminated between water and a solution of sugar, demonstrating a distinct preference for the latter. The effectiveness of sugars in evoking ingestion varied with both the compound and the solution concentration. (15 ref.) (PsycINFO Database Record (c) 2016 APA, all rights reserved).
  11. http://www.independent.co.uk/news/science/growing-kids-are-hardwired-to-prefer-sweet-tasting-foods-study-finds-9208523.html
  12. https://pdfs.semanticscholar.org/171f/cd2e396c62dafcb7d452fb4184ec3734c334.pdf
  13. Sweetness is a basic taste most commonly perceived when eating foods rich in sugars. Sweet tastes are regarded as a pleasurable experience, except perhaps in excess.
  14. Tastes differ: How taste preferences develop
  15. Parental Influence on Eating Behavior
  16. Prenatal and Postnatal Flavor Learning by Human Infants
  17. Influences on the Development of Children's Eating Behaviours: From Infancy to Adolescence
  18. Influences on the Development of Children's Eating Behaviours: From Infancy to Adolescence